(function(i,n,t,e,r,a,c){i['InteractPromotionObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=n.createElement(t), c=n.getElementsByTagName(t)[0];a.async=1;a.src=e;c.parentNode.insertBefore(a,c) })(window,document,'script','https://i.tryinteract.com/promotions/init.js','i_promo'); i_promo('init', 'mW1GcirRP');

Често задавани въпроси: детският сън с възглавница

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

ДЕТСКАТА ВЪЗГЛАВНИЦА

Как да избера възглавница CUCLO™ за бебето и детето?

За родителите, които още не са открили най-удобната възглавница за детето си, ние, експертите от CUCLO™, даваме няколко препоръки, на база възраст на детето и предпочитаната му поза за сън.

Възглавниците на CUCLO™ са разработени за четири възрастови групи – 0-1 год., 1-4 год., 4-7 год., 7-10 год. Децата се развиват с уникално темпо и въпреки, че детето попада в една от споменатите възрастови групи, то  може да се нуждае от възглавница с по-голяма или по-малка височина.

Основно правило при избора на удобна възглавница е тя да покрива разстоянието, което се образува от края на рамото до ухото, когато детето е легнало на твърда, равна повърхност.

Спящите по гръб деца е добре да се стимулират да запазят тази поза на сън като се избира по-ниска и мека възглавница, която ще осигури неутрална позиция на главата и няма да държи врата под ъгъл, а главата повдигната.

Децата, които спят настрани, е препоръчително да ползват по-висока и твърда възглавница, която ще компенсира разстоянието между ухото и рамото и също ще държи главата и врата в максимално неутрална позиция по време на сън.

Спането по корем често се посочва от експертите като най-неподходящо за пълноценния сън. Изборът на по-висока възглавница е подходящ при тази поза на сън, особено ако позицията се комбинира със спане настрани.

***

Колко важна е възглавницата за съня?

Добрите условия на сън играят важна роля и оказват значително влияние върху продължителността и качеството на нощната ни почивка, а оттам и върху цялостното ни благосъстояние.

Възглавницата задоволява две основни потребности – от една страна осигурява опора за врата, главата и горната част на гърба ни докато си почиваме, а от друга, създава по-добро ниво на комфорт, отколкото бихме имали без възглавница.

Докато децата растат и тялото им се променя, за да изпълнява функциите си, възглавницата трябва да бъде подходяща за възрастта на детето.

Съобразената с физическото развитие възглавница ще осигури подходяща опора за главата и врата, и ще помогне за поддържането на гръбначния стълб на детето в правилна позиция докато то спи.  

Добрият баланс твърдост/мекота на материала, от който е набавена възглавницата и информираният избор на материята на калъфката, ще допринесат за по-доброто ниво на комфорт.

Ползите от една удобна възглавница далеч не се изчерпват с доброто настроение на сутринта. В дългосрочен план удобната и подходяща възглавница неизменно повлиява качеството на съня на детето.

***

На каква възраст детето може да спи с възглавница?

Родителите често се питат кога да предоставят на бебето възглавница за сън?

Всички детски специалисти ще потвърдят, че меки пухкави предмети нямат място в бебешкото легло. Повече за безопасния сън на бебето прочетете тук.

Възглавниците, които CUCLO разработва за бебета след 6- месечна възраст са предвидени за периодите на бодърстване, тогава, когато бебето лежи или спи под надзор на възрастен. Те са направени с цел да се осигури по-високо ниво на комфорт на бебето, като се разчита на присъщите свойства на каучуковата пяна HEVEA NATURA да не позволява прегряване и изпотяване на бебето.

Когато бебето поотрасне, родителите често се чудят дали е време за възглавница за сън?

Съществуват разнопосочни мнения за това кога едно малко дете може или трябва да използва възглавница за сън. Много експерти поддържат мнението, че подходящото време за възглавница на детето е тогава, когато го преместим от бебешкото в детското креватче – някъде около 18-24 месечна възраст.

Мненията, които ще чуете от родители обаче се различават. Много родители споделят, че са предоставили възглавница за сън доста преди тази възраст с отличен ефект. И тъй като всяко бебе се развива по собствена крива на растежа и реагира индивидуално на промените, изглежда няма „общо приложимо“ правило за това кога е подходящият момент да предложите детска възглавница за сън, или поне не такова, свързано с възрастта на детето.

Това, което детските специалисти казват, е да следите таблицата на физическото развитие на детето, там, където педиатърът отбелязва измерванията на обиколката на главичката и тази на гърдичките. Когато двете измервания станат с еднакви стойности и тази на гърдите започва да изпреварва тази на главата, пропорциите на тялото вече са такива, че е добре главичката да е повдигната при лежането настрани. Ако детето прекарва по-голямата част от нощта в сън по гръб, може да изчакате още.

Естествено, като родители, решението за това, кога детето е готово за възглавница, е ваше. Ако внимателно наблюдавате детето, може да забележите някои от признаците, че то има необходимост от повдигане на главата по време на сън:

 •     Детето си подпъхва ръцете под главата при заспиването
 •     Детето спи неспокойно и много се върти
 •     Детето търси да положи глава върху одеяло или плюшена играчка
 •     Детето търси декоративните възглавнички  при излежаването на дивана
 •     Детето предпочита да заспива върху възглавниците в родителското легло

Не забравяте: целта на детската възглавница за сън е да осигурява опора и да създава комфорт. Ако детето спи чудесно и без възглавница, нека продължи така, като не забравяте да следите за това кога ще се проявят споменатите признаци за необходимост от възглавница за сън.

***

Кога да сменя детската възглавница с по-голяма?

Малкото дете неусетно пораства, прохожда и се втурва в живота. Заедно с израстването на дрехите, детето израства и възглавницата си. Добре е детето да ползва възглавница, съобразена с възрастовата си група и специфичните характеристики на физическото си развитие.

Като родител е добре да следите за бързите темпове в растежа, особено в пролетно-летния сезон, когато децата много бързо увеличават височината си и възглавницата от преди вече може да е станала малка.

Още информация за основните правила за избор на подходяща височина на възглавницата за детето, може да прочетете в отговора на въпроса „Как да изберем възглавница за детето“.

***

Необходима ли е възглавница за следобедния сън?

Обичайният начин за следобеден и нощен сън за децата предвижда употребата на възрастово съобразена възглавница.

Когато детето спи през нощта или през деня извън собственото си легло, липсата на удобна възглавница може да наруши изградения в дома навик и да направи заспиването извън леглото трудно.

Препоръчва се в детските заведения за дневна грижа децата да разполагат със собствена възрастово съобразена възглавница, тъй като това много допринася за адаптацията на децата към детското заведение.

Децата имат нужда от много повече сън от колкото ние възрастните и неудобството от липса на възглавница не трябва да е причина детето да се лишава от следобеден сън.

Повече за възглавницата и детските заведения прочетете тук.

***

От какви материали се изработват възглавниците на CUCLO™?

Възглавниците на CUCLO™ са изработени от естествени и екологични материали.

Ядрото е формовано от каучукова пяна, известна още като пенолатекс, по специална формула чрез модерна DUNLOP технология и сертифицирано производство в ЕС.

Разработената от CUCLO™ собствена смес каучукова пяна се патентована под името HEVEA NATURA™ и е специално разработена със най-подходящия за деца баланс твърдост-мекота.

Калъфките за възглавниците, които CUCLO™ разработва за всеки един от моделите, се изработват от висококачествен чист памук, както и от сертифициран органичен памук.

Повече за сертификатите и гаранцията за качество на CUCLO™ тук.

***

Защо възглавниците на CUCLO™ са от каучукова пяна?

В търсене на най-добрия материал за направа на детски възглавници, CUCLO™ открива търсените характеристики единствено в присъщите свойства на каучуковата пяна – естествена противоалергичност, неподражаема термо-неутралност, „дишаща“ гъвкава и дълготрайна материя с натурален произход, екологична и биоразградима.

Каучуковата пяна е натурална водна суспензия на каучуковата маса, добивана от тропическото дърво Havea Brasiliensis – каучуковото дърво.

Характерната за каучуковата пяна пореста структура от взаимно свързани отворени кухини, се получава по усъвършенствана технология чрез разпенване с въздух.

Каучуковата пяна позволява формоване във всевъзможни форми, размери и профил на сечението, с различна, предварително специфицирана твърдост или мекота. 

Това е един от най-добрите материали, използвани за направата на матраци и възглавници вече над 50 години.

CUCLO работи само с реномирани доставчици. Производството е постоянно контролирано за качество от самия добив на каучук до изработката на крайния продукт и отговаря на критериите на европейския съюз за екологичност, определени в директива 98/634/EG. 

***

Защо възглавниците от каучукова пяна имат специфичен мирис?

Възглавниците на CUCLO™ са с цялостни формовани ядра естествен материал – каучукова пяна, специална разработка на CUCLO™, патентована под името HEVEA NATURA®.

След отстраняване на опаковката в редки случаи е възможно усещането на остатъчни слаби безвредни пари, които се разсейват до 48 часа. При добра вентилация процесът е по-кратък.

Проветрете новата възглавница от  HEVEA NATURA® за няколко часа след разопаковането й.

Необходимо е помещението, в което детето спи също да се проветрява всяка сутрин, за да се елиминира влагата във въздуха.

***

Защо възглавниците от каучукова пяна са по-скъпи?

За разлика от полиуретановата пяна, която е синтетичен и евтин за производство продукт, каучуковата пяна е зависим от добива на натурален каучук, скъп като суровина и обработка материал.

Естествено присъщите качества и изключителната дълготрайност на каучуковата пяна, предлагат значително по-висока стойност във времето, макар и със сравнително по-висока първоначална цена.

CUCLO™ избира каучуковата пяна като оптимален материал за промотиране качеството и безопасността на предлаганите детски възглавници.

***

Мога ли да поръчам допълнителни калъфки за възглавницата?

Възглавниците на CUCLO™ са в комплект с сваляема калъфка SMART COVER® за лесно хигиенизиране.

Подменяйте и хигиенизирайте сваляемите калъфки редовно.

От хигиенни съображения, следете сваляемите калъфки да са винаги чисти и сухи от телесна влага.

Може да поръчате допълнително калъфки като част от поръчката на възглавницата или като отделна поръчка.

Добре е да осигурите резервен комплект, тъй като детското спално бельо е добре да се хигиенизира често.

***

Защо калъфките за възглавници на CUCLO™ не са типичните калъфки?

CUCLO™ е модерен бранд за иновативни продукти за сън и игра специално за деца и бебета.

С фокус върху здравето, правилното развитие и щастието на мъниците, разработваме продуктите си с много грижа и любов. За нас от CUCLO™  това е „Грижа чрез дизайн“.

Калъфките на възглавниците на CUCLO™ са специално разработени за моделите възглавници BEBO®, HALO®, OPTO®, KIDO®, JUNO® и с кройката и материята си изявяват и допринасят за присъщите качества на самите възглавници – дишащи, термонеутрални.

Патентованият дизайн SMART COVER® следва формата на ядрото на възглавницата, като с меките си ъгли и безшевни ръбове осигурява нежно усещане на допир.

Иновативният и практичен отвор с прихлупване позволява лесната подмяна за хигиенизиране калъфката на възглавницата.

***

Перат ли се възглавниците на CUCLO™?

Възглавница OPTO® е в комплект със сваляема калъфка SMART COVER® за лесно хигиенизиране. Добре е да предвидите резервен комплект калъфки.

Естественият материал от който е направена възглавницата, позволява както локално третиране на евентуални петна, така и цялостно изпиране в перална машина.

Добре е да знаете, че благодарение на присъщите за натуралния каучук противо-бактериални свойства, възглавницата от каучукова пяна не представлява среда за бактерии, микроорганизми и плесен и не се налага често пране.

Отворената клетъчна структура позволява пенолатексът да „диша”като с всяко движение топлината и влагата, отделена от тялото се изпарява и в материала навлиза свеж въздух.

Възглавницата от каучукова пяна се самовентилира дори когато не се използва и така се поддържа винаги санитарно чиста и хигиеничена.

За локално почистване следвайте следните стъпки:

 • Напълнете съд с топла вода. Прибавете няколко капки течен перилен препарат. Разбъркайте добре докато препарата се разтвори напълно.
 • Накиснете чисто парче плат в разтвора. Изцедете от него излишната течност.
 • Търкайте възглавницата от каучукова пяна за премахване на петната. Продължете с търкането и полагането на перилен разтвор до премахване на петната.
 • Поставете възглавницата от каучукова пяна върху чиста хавлиена кърпа. Поставете друга чиста хавлиена кърпа отгоре.
 • Притиснете възглавницата от каучукова пяна между двете хавлиени кърпи за да могат да попият влагата от възглавницата.
 • Продължете със сухи участъци от хавлиените кърпи до пълното изсушаване на възглавницата.
 • Оставете възглавницата от каучукова пяна в хоризонтално положение в проветриво помещение, далеч от пряка слънчева светлина.

За почистване в перална машина следвайте следните стъпки:

 • Свалете калъфката на възглавницата и я поставете заедно с възглавницата в пералната машина.
 • Изберете програма с температура до 40°C, без центрофуга.
 • Сложете перилен препарат, препоръчително - натурален.
 • След приключване на цикъла на пране, изстискайте на ръка възглавницата.
 • Не сушете възглавницата от каучукова пяна с горещ въздух в сушилна машина.
 • Поставете възглавницата от каучукова пяна върху чиста хавлиена кърпа. Поставете друга чиста хавлиена кърпа отгоре и притискайте, така остатъчната влага да се попие в тях.
 • Оставете възглавницата от каучукова пяна в хоризонтално положение в проветриво помещение, далеч от пряка слънчева светлина.
 • Обръщайте периодично до пълно изсъхване.

***

Каква е разликата между модели OPTO® и KIDO® за възрастта 4-7 години?

CUCLO™ разработва възрастово съобразени възглавници за деца.

Моделите възглавници OPTO® и KIDO® за възрастта 4-7 години са еднакво подходящи за децата в тази възрастова група.

Разликата в двата модела е в размерите на възглавниците, като височината е еднаква.

Моделът KIDO® е с увеличена ширина – цели 70 см- за да осигурява постоянна опора на детето, когато то вече спи в по-голямо легло. Моделът KIDO® е и подходящ за деца с по-неспокоен сън, които често се въртят и местят.

Възглавница OPTO®, от своя страна е чудесен вариант за детето, което все още е в малкото си креватче, спи спокойно и е свикнало с размера на модела на първата си възглавница – OPTO®  за след прохождането. Възглавница OPTO® 4-7 също така е подходяща като възглавница за съня далеч дома – в детската градина, в дома на баба и дядо или при честите пътувания.

***

Каква е разликата между модели OPTO® и JUNO® за възрастта 7-10 години?

Моделите възглавницаи OPTO® и JUNO® за възрастова група 7-10 са проектирани с грижа за гръбнака, дишането и релаксиращия сън на детето в училищна възраст. И двата модела осигуряват анатомична опора и подобаващ комфорт.

Разликата между двата модела е, в това, че моделът JUNO® 7-10 е с увеличена ширина от 70 см, което я прави изключително подходяща за децата, които вече са в междинен или стандартен размер легло.

***

Каква гаранция за качество дава CUCLO™?

CUCLO™ застава смело зад принадлежностите за сън и игра, които разработва като предоставя търговска гаранция от 3 (три) години, което покрива препоръчителния период за ползване на възглавницата от съответната възрастова група.

Гаранцията е валидна, считано то датата на платежния документ. Тя обхваща дефекти на производството и материалите, при условие че продуктът е използван по предназначение.

В случай на гаранционна рекламация, продуктът се заменя с нов.

Независимо от търговската гаранция, продавачът отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба, съгласно гаранцията по чл. 112-115 от Закон за защита на потребителите.