(function(i,n,t,e,r,a,c){i['InteractPromotionObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=n.createElement(t), c=n.getElementsByTagName(t)[0];a.async=1;a.src=e;c.parentNode.insertBefore(a,c) })(window,document,'script','https://i.tryinteract.com/promotions/init.js','i_promo'); i_promo('init', 'mW1GcirRP');

10 важни скока в развитието на бебето, които влияят върху съня

10 важни скока в развитието на бебето, които влияят върху съня

10 важни скока в развитието на бебето, които влияят върху съня

Детските специалисти проследяват 10 скока в развитието, през които бебетата преминават през първата година и половина от живота си. Тези скокове в умственото развитие не винаги съвпадат със скоковете във физическия растеж, въпреки че понякога периодите се припокриват.

По време на скоковете в умственото развитие, бебетата полагат толкова усилие в усвояването на нови умения, че преди да успеят често стават „кисели“ и „трудни“. Не е чудно, че тези новопридобити умения се отразяват и на съня.

Ето накратко десетте скока в умственото развитие на бебето до превръщането му в малко дете:

Бебетата се развиват физически и умствено на етапи. Те напредват с последователна серия от усъвършенстващи се умения, които се изграждат едно върху друго. Пример за това е умението на бебето да седи, после да пълзи, да се издърпва, придържа, стои и чак след това да ходи. И въпреки че всяко бебе е специално и уникално, те всички споделят сходни модели и последователност, когато става въпрос за развитието им.

Изследванията показват, че в мозъка на деца на възраст под 18 месеца поетапно се случват големи неврологични промени. След тези промени следват големи скокове в психическото и физическото развитие на бебето. По същество мозъкът на бебето трябва да стане по-голям и по-развит, преди то да усъвършенства някое умение.

Не се опитвайте да прокарате насила нови умения, а следвайте интересите на бебето и му предоставяйте възможност да ги развива. Това е доста по-лесно, когато имате разбирането кои са възможните умение, които то развива по пътя си от бебе към малко дете. Следвайте го и го подпомагайте в откритията, като изграждате и другото важно умение - умението да се отпуска, да спи спокойно и достатъчно.

В света на променящите се усещания


Преди този първи скок в развитието, представата на бебето за  външния свят е размита и неопределена – в съзнанието му животът не е особено по-различен от този в утробата.
Изведнъж, към края на първия месец, бебето е в състояние да осмисли повече аспекти от новия си свят и това може да е много претоварващо за него.

СКОК 1

Краят на
1-ви месец

Как това се отразява на съня?

На тази възраст бебето започва да изпитва затруднение да заспи, често недоволства при заспиване вечер. Основна причина за това суетене е преумората от свръх стимулацията през деня. Освен това, често имено вечерта е най-натовареното време в домакинството – приготвя се вечеря, по-големите деца имат занимания, работещ родител се прибира вкъщи. В резултат, бебето може да остане будно повече от обичайното.

За да предотвратите затрудненията, свързани със заспиването, предразполагайте бебето за сън на всеки час – час и половина, както е подобаващо за възрастта на бебето, дори по време на този натоварен момент в дома. Опитайте се да държите обкръжението на бебето възможно най-спокойно за да улесните преминаването от деня към нощта.

В света на повтарящите се модели

Бебето в тази възраст възприема света по съвсем нов начин. То вече разпознава прости модели като използва всичките си сетива. Започва да се разграничава от заобикалящия го свят. Това е време на голяма промяна в представите на бебето за света. 

Бебето вече може да се съсредоточава върху предметите за по-дълги периоди от време и става по-любопитно към света около себе си. Сега то обича ярки цветове, различни звуци, но цялата тази стимулация се отразява на поведението му – изисква повече внимание, плаче повече, забелязва се спад в апетита.

СКОК 2

Краят на
2-ри месец

Как това се отразява на съня?

Нарастващата впечатлителност на бебето прави важността на това обстановката, свързана със съня, да предразполага към спокоен сън, още по-голяма.

Ако зоната за сън на бебето е твърде светла, то може да се затрудни да се „изключи“ от различните стимули и да се отпусне. Ако около него е твърде шумно и хаотично, може да се затрудни да заспи.

В идеалния случай, зоната за сън на бебето трябва да е тъмна, може да маскирате резките звуци от ежедневието като пуснете да звучи бял шум. Белият шум намалява напрежението и помага на бебето да спи по-добре.

В света на плавните преходи

Един основен етап на физическо развитие около края на втория месец, е способността на бебето да хваща малки предмети с ръце и да рита с крака. Тези движения често са резки или тромави. С наближаването на третия месец, движенията на бебето стават по-контролирани, по-прецизни. Освен това, то започва да възприема повече промени в света около себе си. Светът за бебето се превръща в едно по-организирано и познаваемо място.

СКОК 3

Краят на
3-ти месец

Как това се отразява на съня?

Сега, когато бебето става все по-силно и уверено в движенията си, може да изглежда, че то вече не иска да бъде повивано, особено ако все по-често успява да се измъкне. На тази възраст, обаче, бебето все още има остатъчен вроден рефлекс да се стряска при определени шумове и звуци или когато се отпусне преди заспиване (рефлекс на Моро) и избегне честото събуждане все още се препоръчва повиване.

В света на събитията

Има много неща, които мозъкът ни на възрастни прави и за които просто не се налага да се замисляме. Едно от тях е способността ни да прогнозираме резултатите от определени събития. Например знаем, че ако хвърлим топка във въздуха, тя ще падне.

През четвъртия месец мозъкът на бебето научава да обработва много прости последователности от събития – „Пускам играчката си, мама я вдига, пак я пускам, мама я вдига отново - забавно!“

СКОК 4

Краят на
4-ти месец

Как това се отразява на съня?

Сега, когато бебето е в състояние донякъде да предвиди какво ще се последва при определени обстоятелства, е важно да се изгради предвидима последователност на основните дейности.

Бебетата не обичат изненадите, те се чувстват добре с повторяеми модели. На четири месечна възраст бебето вече е в състояние да разбере, че топлата вана означава, че наближава времето за лягане..

Неизменността на дейностите, свързани със съня, е основното средство за справяне с „4-месечната регресия на съня“.

<h2В света на отношенията

Бебето на шест месечна възраст вече може да възприема разстоянията между предметите. То започва да практикуват начини да достигне предметите, които иска - чрез пълзене, тътрене или търкаляне. Независимо дали на този етап бебето пълзи, то ще става все по-подвижно заедно с подобрението на координацията на ръцете и краката.

С натрупването на познания за събитията, бебето вече може да започне да разбира и многото взаимоотношения между предметите, които съставляват неговия свят. Едно от основните отношения, които бебето може да възприеме е постоянството на обектите. За нас като възрастни предметите не изчезват, когато не ги виждаме, но това е нещо ново и възхитително за бебето и напълно променя света му.

СКОК 5

Началото на
6-и месец

Как това се отразява на съня?

Както можете да си представите, новооткрито осъзнаване колко голям е светът, и как предметите и хората съществуват в него, може да донесе със себе си известно безпокойство. Освен ако не спите заедно, бебето възприема времето за сън като раздяла и то може да започне да негодува срещу това.

Помогнете на бебето да осъзнае, че ако не сте заедно, не означава, че сте изчезнали. Играйте на „няма ме – ето ме“ като закривате и откривате очите си, или пресъздавайте раздялата като излизате от стаята за кратко и след това се връщате с голяма усмивка. Скоро бебето ще разбере, че ви има, дори ако не сте непрекъснато заедно.

В света на категориите

Бебетата на тази възраст започват да експериментират и да категоризират резултатите от експериментите си – някои неща се търкалят, други се смачкват на пода като ги хвърли. Сега бебето е в състояние да групира хора, предмети, животни, усещания. Заниманията му могат да станат доста методични и включат всички сетива.

СКОК 6

Началото на
9-и месец

Как това се отразява на съня?

Бебето може да започне да експериментира по различни начини, може би ще го заинтригува как някое негово действие влияе върху реакцията на родителите му.

Бебето може да започне да опознава до къде се разпростират границите, за да види какво ще се случи и ако то получи това, което иска. В резултат се изграждат нови навици, някои от които не особено градивни.

Безспорно има моменти, когато плачът на бебето сигнализира нужда, а не желание, но ако бебето плаче по осем пъти на нощ всяка нощ, трябва да приемете, че неволно сте създали ненужен навик, с отстраняването на който е добре да се занимаете.

В света на последователностите

През десетия месец бебето научава, че нещата имат ред и последователност. Има определени събития, които трябва да се случат последователно, преди да се постигне успех - голямото строително блокче трябва да е най-отдолу, отгоре идва по-малкото и така с всяко следващо по-малко блокче.

СКОК 7

Краят на
10-и месец

Как това се отразява на съня?

Въпреки че някои родители може да са станали по-уверени със занимания с бебето, подреденото ежедневие все още е изключително важно за бебето на тази възраст. Ако не друго, не забравяйте да продължите последователността на дейностите около вечерното лягане.

Повторението и структурата помагат на децата да се чувстват в безопасност. Времето за лягане означава, че денят е свършил. Когато сте любящи, но твърди по отношение вечерното лягане, вие изграждате доверието на детето в света около него.

За малките деца повторението е успокояващо. Рутината за приготвяне за лягане - обличане на пижама, миене на зъби, приказка, прегръдка, пожелаване на лека нощ - позволява на детето да знае какво да очаква и му помага да се чувства сигурно.

В света на методите

С привършването на първата година започва новото приключение на бебето – вече като малко дете. То е направило големи открития през изминалата година и още има толкова много да научи за света около себе си. Осмият скок в развитието на бебето носи със себе си разбирането, че има различни средства и методи за постигане на един и същи резултат.  

СКОК 8

Краят на
12-и месец

Как това се отразява на съня?

Много неща се случват в този период. Някои бебета се учат да ходят, отбиват ги от кърмене, родителят, който основно се грижи за бебето може да се върне на работа, може да се въведат промени в ежедневието – часове в детски център, детската ясла. Неслучайно това е и възрастта, в която тревожността от раздялата е в своя пик и тя със сигурност може да повлияе на съня.

Отново, последователните и успокояващи дейности преди сън са изключително важни.

Вгледайте се и в себе си. Бебето може да отразява вашите емоции и ако сте тревожни, напрегнати, разстроени или притеснени, има вероятност детето ви да почувства тези емоции заедно с вас.

Когато поставяте бебето за сън вечерта, бъдете спокойни и уверени и това ще помогне и на детето да се почувства по същия начин. Ако детето ви се събужда през нощта със сълзи, тогава трябва да бъде утешено - психологическите нужди на детето трябва да бъдат задоволени. Но поддържайте тези взаимодействия кратки - това не е моментът да пеете песни, да четете книги, да включите телевизор, да взимате бебето в леглото с вас. Нови навици се създават много бързо, така че дори след като страхът от раздяла е изчезнал, новосъздаден нездрав навик може да остане за дълго.

В света на принципите

Вашето малко дете вече започва да мисли за различни начини да постигне на целите си и съзнава какви са последствията от действията си. Детето може да хленчи, да проявява признаци на агресивно поведение – удряне, ритане, хапане – за да получи нещо, което желае или за да накара някого да направи нещо за него.

СКОК 9

Началото на
16-и месец

Как това се отразява на съня?

Казват, че е невъзможно да разглезиш бебе, но лесно можеш да направиш това с малко дете. Проблемите със съня на тази възраст обикновено не са свързани със самия сън, а отразяват пропуски в дисциплината.

От ключово значение е да не се създава порочен кръг като се възнаграждава неприемливо поведение от типа: плача вечер преди лягане и ето, мога да остана до по-късно; плача при всяка дневна дрямка – и в резултат може да не спя през деня.

Децата се учат от повторението, за това не пропускайте възможност да затвърдите добрите практики, особено тези, свързани със съня.

В света на системите

По време на този последен скок в умственото развитие, който се случва на възраст от около година и половина, детето вече е в състояние да възприема цели „системи“. То може да разбира, че собственото му семейство е различно от семейството на приятелче, например. Детето също така разбира, че може да избере как да се държи: да съдейства, или да се противопоставя, да проявява търпение, внимание или да прибързва и настоява. Започнало е да развива себеусещане и съвест.

Проверката на твърдостта на границите се завръща като метод на изследване. Вашата реакция към преминаване на обявена граница можете да оформи бъдещото поведение на малкото дете. Не пропускайте тази възможност да изградите ценности и норми, които ще са от полза на детето през целия му живот.

СКОК 10

Началото на
18-и месец

Как това се отразява на съня?

Определянето на граници и слагането на ограничения е трудна, но съществена част от родителството. Често първите граници, които детето изпробва за пробойни, са тези, свързани с дейностите преди лягане вечер, както и със самото време за лягане. За съжаление удържането на точно тези граници най-често се пренебрегва от родителите, което не е в полза нито на тях, нито на детето.

Вместо да се конфронтирате, в усилието да защитите правилото за вечерен час, изберете тактика със смяна на фокуса. Нека времето за лягане вечер бъде любим момент – на вас и на детето. Подарете му нов комплект завивки и чаршафи, ако сте пропуснали – време е да му вземете възглавница за сън. Нека лягането бъде свързано с общуването – четете и разглеждайте книжки заедно, слушайте аудио приказки и не след дълго детето само ще иска да се оттегли в стаята си, в леглото си, при възглавницата си.Related Products