(function(i,n,t,e,r,a,c){i['InteractPromotionObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=n.createElement(t), c=n.getElementsByTagName(t)[0];a.async=1;a.src=e;c.parentNode.insertBefore(a,c) })(window,document,'script','https://i.tryinteract.com/promotions/init.js','i_promo'); i_promo('init', 'mW1GcirRP');

Когато майката не спи добре, не спи добре и детето

Когато майката не спи добре, не спи добре и детето

  

  

Когато майката не спи добре, не спи добре и детето

  

Безспорен е фактът, че когато станем родители, наред с другите трудности, трябва да се справяме и с промяната в навиците ни за сън.

Коктейлът от хормони по време на бременността и нарастването на плода правят спането трудно и не особено комфортно, а когато бебето се роди, честите събуждания през нощта и постоянната заетост през деня оказват негативно влияние на качеството и продължителността на съня, както на майката, така и на бащата.

Тези промени могат да повлияят на физическото и психическо здраве, на връзката с партньора ни, на работоспособността, концентрацията и родителските ни задължения. Често те са причина за раздразнителност, за загуба на тонус, за домашни кавги, а понякога дори и за депресия.

Затова е много важно да разберем как сънят се нарушава когато станем родители, как можем да компенсираме тези нарушения и какво влияние има качеството на съня върху нас.

Нека да видим какво мисли науката по този въпрос.

През 2004 година Карил Гей, Катрин Лий и Ших-Йю Лий от Калифорнийския университет, Сан Франциско, правят едно доста интересно изследване за това как се променят навиците за сън на партньорите, които стават родители за първи път. Изследването се фокусира върху периода на последния месец от бременността и месец след раждането.

На тестове са подложени 72 хетеросекуални двойки с различен произход, които сами отглеждат децата си.

Майките в контролната група са на възраст от 20 до 43 години, а бащите от 22 до 53. 

Голяма част от партньорите, 71% от майките и 88% от бащите, са работещи родители, въпреки че в последния месец от бременността процентът на работещите майки спада на 49%. След раждането на детето тези цифри се променят още и едва 4% от майките работят през първия месец след появата на бебето, докато при бащите този процент става 79%.

Около една четвърт от ражданията са със секцио, 94% от майките кърмят изцяло или частично, 93% от бебетата спят в спалнята на родителите си, а 51% редовно спят в леглото на родителите си.

След като обобщават резултатите, учените достигат до следните изводи:

  • Навиците за сън на родителите не зависят от произхода, материалното състояние, възрастта, способа за израждане на бебето или мястото, където то спи. Времетраенето на нощния сън на майките се променя значително по време на бременността и те спят по-малко от бащите. След раждането времето за сън намалява още повече и майките губят средно 41 минути сън всяка нощ, а бащите около 16 минути.
  • Майките, обаче, донякъде успяват да компенсират с кратки дрямки през деня, докато бащите не могат да спят през деня, предимно защото трябва да ходят на работа.

Това, което се променя значително, обаче, не са часовете сън. Както видяхме от данните по-горе, загубата като времетраене не е чак толкова голяма и изгубените минути донякъде могат да бъдат наваксани.

Учените успяват да докажат, че това, което се променя най-много и оказва най-силно негативно влияние върху двамата родители е, че се нарушава нормалният цикъл на съня и така се променя качеството му.

Нарушеният сън води до хроничната умора и е нещо, с която е необходимо родителите да се справят. Учените достигат до извода, че сутрешната умора след появата на бебето се увеличава и засяга и двамата партньора, не само майката. Същото важи и за умората преди лягане. И в двете части от денонощието, умората е по-голяма след появата на бебето, отколкото в последния месец от бременността.

Друг интересен извод, който правят учените от Калифорнийския университет, е че майките, които кърмят бебетата си не изпитват по-големи нарушения на съня, нито са по-изморени от тези, които не кърмят. Този факт е изследван обстойно и от друг учен, доктор Уамбач Ка, от Университета в Канзас през 1997 г., който достига да същите изводи. Това означава, че независимо как родителите хранят бебето си, качеството на сън на майката се нарушава, а нивото на сутрешна и вечерна умора е по-високо в еднаква степен за двамата родители.

Резултатите от изследването показват също, че в месеца след раждането сънят на бащите се променя подобно на съня на майките и дори времетраенето на сън на бащите за едно денонощие е по-кратко отколкото това на майките. За сметка на това, обаче, качеството на съня на бащите е по-добро. Може би това се дължи на факта, че семейството се опитва за осигури здрав сън за бащата, който работи през деня. Именно затова в много домове бащите спят в отделни стаи през първите няколко месеца от раждането и това се счита за нормално и здравословно.

sleep

 

 

 

Изследването на учените от Калифорнийския университет е в пряка зависимост с едно друго изследване, което се фокусира върху това каква е връзката между инсомнията на майките и инсомнията на децата. „Инсомния“ е термин, с който се определя състоянието, свързано с нарушения на съня при заспиване или с нарушения на съня по време на спане. Най-общо казано „инсомния“ е влошаване качеството на съня.

През 2017 година, др. Сакари Лемола от Университета Уорик, Великобритания и Натали Урфер-Маурер от Университета Базел, Швейцария, изследват 200 здрави деца в училищна възраст - от 7 до 12 години. За да съберат данните, учените използват домашен енцефалограф (EEG) и описания на родителите за качеството на техния собствен сън и това на техните деца.

Учените публикуват следните заключения:

  • Има пряка връзка между проблемите със съня на децата и тези на майката. Деца, чиито майки трудно заспиват и не могат да спят добре през нощта, също заспиват късно, спят лошо и прекарват по-малко време в дълбок сън.
  • Проблемите със съня на бащата не са в пряка връзка с проблемите със съня на децата.

Учените изказват твърдението, че това се дължи на няколко фактора:

Първо, майките прекарват по-дълго време с децата си и именно те учат децата на различни навици, включително и навика за спане.

Освен това, майките, които страдат от инсомния, не само проверяват дали децата им спят по-често от майките, които имат здрав сън, но и се опитват по-усилено да контролират навиците за сън на децата. Така се създават предпоставки за нарушения в съня на детето.

От своя страна нарушенията на съня на детето могат да доведат до проблеми с развитието, умствените способности, паметта, способността за учене и концентрация, както и до раздразнителност през деня и слаби резултати в училище.

sleep2

 

 

 

И така, базирайки се на тези две изследвания, можем да направим следните заключения:

  1. Независимо дали имате бебе или детето ви е вече поотраснало, качеството на вашия сън оказва пряко влияние на качеството на съня на вашето дете. Това важи най-вече за майките и не толкова за бащите.
  2. Честите събуждания на бебетата водят до нарушаване на съня на майките, но обратното също е валидно. Ако майката има проблеми със спането, детето не може да изгради добри навици за сън и също не спи добре.
  3. Лошото качество на сън на майката е вредно не само за нея, но и за нейното дете, както и за другите членове на семейството.
  4. Необходимо е да се погрижим не само за качествения сън на нашето дете, но и за нашия собствен сън. Трябва да се уверим че спим достатъчно дълго и достатъчно добре, така че да сме пълноценни не само за децата си, но и за самите себе си.

 

 

Цитирани изследвания

Sleep Patterns and Fatigue in New Mothers and Fathers

Insomnia: Like mother, like child?