(function(i,n,t,e,r,a,c){i['InteractPromotionObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=n.createElement(t), c=n.getElementsByTagName(t)[0];a.async=1;a.src=e;c.parentNode.insertBefore(a,c) })(window,document,'script','https://i.tryinteract.com/promotions/init.js','i_promo'); i_promo('init', 'mW1GcirRP');

5 факта за детската възглавница за сън

5 факта за детската възглавница за сън


5 факта за детската възглавница за сън, из Наръчник на купувача

 1. Възглавницата за възрастни не e подходяща за детска възглавница за сън.
 2. Детето само ще даде знак кога има нужда от възглавница за сън.
 3. При избора на перфектната детска възглавница за сън е добре да знаем терминологията и маркетинговите трикове при предлагането и рекламиране на възглавници.
 4. Идеалната детска възглавница за сън е хипоалергична (противоалергична), екологична, ортопедична, с перфектен баланс твърдост/мекота, с подходящи размери и с ядро и калъфка от естествени материали.
 5. Детската възглавница за сън се нуждае от грижи, които могат и да бъдат лесни. Важно е да се проверява запазени ли са първоначалните качества на възглавницата след продължителна употреба.

 

С порастването на детето идва моментът, в който то вече има нужда от възглавница, за да спи комфортно през нощта. Детските възглавници, наричани още „бебешки възглавници“, са създадени с единствената цел да предоставят на детенцето комфортен сън - през нощта и по време на следобедната почивка.

Настоящият Наръчник на купувача представя всичко, което е необходимо да знаете относно детската възглавница за сън.

Използвате линковете за да стигнете до избраната информация, или прочетете цялото съдържание – ще откриете само полезна информация!


Защо една стандартна възглавница за сън не върши работа?

Ако досега наличието на специализирани детски възглавници за сън е останало извън вашия радар, вероятно се чудите защо едно малко дете да не може да спи на стандартна възглавница.

Стандартната възглавница е проектирана да създава опора за главата и врата на спящ възрастен човек. Едно малко дете няма същите пропорции като тези на възрастния и затова лежането на стандартна възглавница ще създаде излишно напрежение върху детските раменца и врат.

Едно такова неестествено и продължително напрежение може да доведе до дискомфорт, нарушение на съня, нетипична за детето раздразнителност и застрашава правилната стойка на детето в дългосрочен план.

Детските възглавници са създадени за пропорциите на детското тяло, като позволяват комфортен сън и осигуряват необходимата опора.

Кога да предоставим на детето възглавница за сън?

Съществуват разнопосочни мнения за това кога едно малко дете може или трябва да използва възглавница за сън. Много „експерти“ поддържат мнението, че подходящото време за възглавница на детето е тогава, когато го преместим от бебешкото в детското креватче – някъде около 18-24 месечна възраст.

Мненията, които ще чуете от родители обаче се различават. Много родители споделят, че са предоставили възглавница за сън доста преди тази възраст с отличен ефект. И тъй като всяко бебе се развива по собствена крива на растежа и реагира индивидуално на промените, изглежда няма общоприложимо“ правило за това кога е подходящият момент да предложите детска възглавница за сън, или поне не такова, свързано с възрастта на детето.

Това, което ортопедът би казал, е да следите таблицата на физическото развитие на детето, там, където педиатърът отбелязва измерванията на обиколката на главичката и гърдичките. Сигурно ви е правило впечатление, че при непроходилите деца обиколката на главата е по-голяма от тази на гърдите. Когато двете измервания станат с еднакви стойности и тази на гърдите започва да изпреварва тази на главата, пропорциите на тялото вече са такива, че е добре главичката да е повдигната при лежането настрани. Ако детето прекарва по-голямата част от нощта в сън по гръб, може да изчакате още.

Естествено, като родители, решението за това, кога детето е готово за възглавница, е ваше. Ако внимателно наблюдавате детето, може да забележите някои от признаците, че то има необходимост от повдигане на главата по време на сън:

 • Детето си подпъхва ръцете под главата при заспиването
 • Детето спи неспокойно и много се върти
 • Детето търси да положи глава върху одеяло или плюшена играчка
 • Детето търси декоративните възглавнички  при излежаването на дивана
 • Детето предпочита да заспива върху възглавниците в родителското легло

Не забравяте: целта на детската възглавница за сън е да създава комфорт. Ако детето спи чудесно и без възглавница, нека продължи така, като не забравяте да следите за това кога ще се проявят споменатите признаци за необходимост от възглавница за сън.

Как да се ориентираме в избора на детска възглавница за сън?
Когато се опитвате да намерите подходяща възглавница за сън за детето, ще ви е полезно да започнете от отговорите на следните въпроси:

 • Постигнат ли е идеалният баланс комфорт/опора? Ортопедичност.  Ще се наложи да изберете деликатен баланс между комфорт и активна опора. Ако натиснете с длан една възглавница и след отпускане на натиска тя не си възвърне формата, значи възглавницата е твърде мека. Такава възглавница би създала условия за потъване на главичката във  възглавницата и би довела до сериозен риск от задушаване при по-малките деца и влошаване качеството на сън при големите.
  От друга стана, ако натиснете с длан възглавницата и тя не поддаде особено – това означава, че е прекалено твърда, за да допринесе за комфорта на детето по време на сън. Повечето детски възглавници за сън са проектирани така, че да предоставят оптимална опора и мекота, но въпреки това проверете с натиск на ръката.
 • Има ли детето алергия от нещо – и от какво? Хипоалергичност (противоалергичност). Ако детето проявява чувствителност към микроби, прах, акари, мухъл, плесен и други, противоалергичната възглавница, направена от материали, които намаляват алергичните реакции, е задължителна. Някои детски възглавници от органични материали са естествено противоалергични. Такъв материал е каучуковата пяна (пенолатекс).Благодарение на комбинацията от естествените алкални свойства и отворената клетъчна микроструктура на този материал, той не позволява задържане на влага.
  Ако избраната възглавница не е от каучукова пяна (пенолатекс), потърсете маркировка, която недвусмислено да показва, че възглавницата е хипоалергична. Имайте предвид, че тази хипоалергичност е постигната с допълнителна химическа обработка, поинтересувайте се колко време ще е активна и какво се случва след изпирането и намаляване на действието на активните вещества.
 • Колко е важно за мен и моето дете в детското леглото да няма синтетични продукти? Екологичност. Както и по отношение на други решения, свързани с избор на природосъобразни продукти за детето (дрехи, перилни препарати, здравословна храна), целенасоченото търсене на природосъобразна, екологична и безвредна възглавница до голяма степен намалява възможностите за избор – всички синтетични изделия от полиуретан, макар и с различни маркетингови наименования (дунапрен, мемори пяна) отпадат от списъка.
 • Дава ли производителят гаранция за качество – и колко години? Дълготрайност. Някои производители на детски възглавници за сън предлагат гаранция за качество. Някои гаранционни периоди са краткосрочни, докато други достигат до три години – целия експлоатационен период за една детска възглавница за сън. Гаранционните условия варират за различните марки, но обикновено включват дефекти на производството, скъсани шевове и загуба на форма. Дългият гаранционен период обикновено е индикатор за по-добро качество на продукта, и показва желанието на производителя да застане с името си зад този продукт.

Какво прави детската възглавница за сън перфектна?
Ядро/пълнеж

Под външната част на възглавницата се крие материалът, който всъщност създава или не създава комфорт и опора на детската глава, рамена и врат. Съществуват много различни материали, които могат да се ползват за направата на детска възглавница за сън.

От органични материали (пух, пера, вълнена/памучна вата, пенолатекс (каучукова пяна), спелта и др.) до синтетични материали (полиестерни топчета/спирали, полиуретанова пяна (с различните търговски наименования - мемори пяна, дунапрен), възможностите са много, а изборът - голям.

Вътрешната част на възглавницата може да е с пълнеж, който да може да се допълва при необходимост, ако производителят е предвидил такава възможност.. В повечето случаи това е маркетингов трик, тъй като самата външна част на възглавницата не се увеличава и съотношението спрямо пълнежа намалява. Така ефектът от допълването с материал е, освен увеличаване на височината, втвърдяване и влошаване на баланса комфорт/опора.

Ако пълнежът създава силно шумолене при раздвижване в дълбочина на материала, не бързайте с избора. Пълнежи като спелта и някои синтетични топчета/спирали, могат да създадат силен скърцащ шум, когато тежестта на спящото дете се премества. Ефектът от рязко събуждане на детето не е желан от никой родител.

Други материали (като каучуковата пяна – пенолатекс, полиуретановата пяна – дунапрен, мемори пяна) позволяват формиране на цялостно ядро на възглавницата. При правилно проектиране на формата и размера и подходящо подбран баланс комфорт/опора могат да се получат оптимални решения.

Външна част

Избирайте внимателно състава на външната част на възглавницата, защото едва ли бихте искали старателно подбраното ядро/пълнеж на възглавницата да бъде компрометирано от една неподходяща материя на външната калъфка.

Състав на плата. Външната част на детските възглавници за сън обикновено се изработва от памучен плат. Когато избирате възглавницата, не пропускайте да проверите точно колко „високо“ е съдържанието на памук. Естествено, ще предпочетете тези със съдържание 100% памук, като имате предвид, че калъфката (ако тя се сваля) няма да се пере в пералната машина на температура по-висока от 60°C.

Брой нишки – при тъканите материи. Ако сте купували спални комплекти наскоро, вероятно сте се сблъскали с термина “брой нишки“. Терминът е показател за броя нишки за квадратен инч тъкан плат. Колкото по-голямо е числото, толкова по-плътен и по-траен на експлоатация е платът.

Детски възглавници с външна част от тъкан плат с голям показател на броя нишки ще са по-нежни и по-комфортни на допир от тези с по-нисък показател на брой нишки на квадратен инч плат. Тъканите платове обаче разчитат на примеси, за да се постигне разтегливост, каквато е добре да има едно детско спално бельо.

Плътност – при трикотажните платове. Плетката при трикотажните платове позволява съществена разтегливост във всички посоки при 100% съдържание на памук на трикото. Неслучайно трикотажът е първи избор при бебешкото боди и детското бельо. Плътността при трикотажните платове се отбелязва като грамаж на вложения материал, разпределен на квадратен метър. Трикотажен плат, означен като 200гр/м2 ще е по-плътен, по-обемист и абсорбиращ и по-приятен на допир от трикотажен плат с плътност 100гр/м2.

За или против използването на калъфки за детска възглавница за сън?
Сменяемата калъфка

Въпреки че много от бюджетните детските възглавници за сън са предназначени за пране направо в перална машина, много родители избират да сложат допълнителна калъфка. Някои от предимствата при този подход са очевидни, а до други  човек стига само след опит:

 • Калъфките се перат по-лесно и съхнат много по-бързо от самите възглавници
 • Децата се привързват към възглавницата си както към плюшените си играчки, ако не и повече. Ако разполагате с допълнителна калъфка,  няма да се налага да се чака за изсъхването на калъфката след прането
 • Допълнителният слой може да възпрепятства навлизането на мръсотия или миризми в ядрото/пълнежа на възглавницата
 • Ако самата възглавница е с груба текстура на външната част, използването на мека калъфка може да предпази от раздразнение на кожата
 • Много родители избират координиран дизайн и цялостно решение за спалното бельо в детското легло

И така, ако сте решили да използвате сменяема калъфка за възглавницата, когато избирате такава, ще искате тя да притежава колкото може повече от следните качества:

 • Най-високо съдържание на памук
 • Голям брой нишки на кв. инч при тъканите платове
 • Висок показател за плътност при трикотажа
 • Сравнително висока температура на пране в автоматична перална машина
 • Лесна система за подмяна – без видими цип, задължително без копчета, без груби шевове и излишни втвърдени ръбове
 • Да съответства по размер на вътрешната част на възглавницата
 • Да радва детето – все пак ще е най-гушканото нещо в детското легло

Повечето сериозни производители имат собствена линия допълнителни калъфки, които да допринасят с качествата си към основния продукт – детската възглавница за сън. Някои от тях предоставят комплект от две калъфки още при покупката на възглавницата, което гарантира не само перфектното прилягане на калъфката за подмяна, но и спокойствието, че докато едната калъфка съхне, другата ще поеме дежурството. При равни други условия, изберете производител, който предлага възможност за допълване и разнообразяване на комплекта.

Как да се грижим за детската възглавница за сън?

Ако има нещо, в което децата са признати майстори, това е цапането. Дали възглавницата ще се изцапа от лепкави малки пръстчета или от слюнка, отделена по време на сън, едно е сигурно – все някога ще се наложи да се пере.

Детските възглавници ще се справят с мръсотията по един от следните начини:

Вариант едно: Възглавницата е без протектор и е с ядро/пълнеж. В този случай трябва да е предвидено цялостно пране в перална машина. Слагате възглавницата в пералната машина за един пълен цикъл и тя ще излезе от пяната чиста и свежа, както в деня, в който сте я купили.

Вариант две: Възглавницата е със сменяема калъфка. В този случай калъфката предпазва до голяма степен ядрото/пълнежа. Калъфката е предназначена за пране в перална машина, докато самата възглавница, заради материала на вътрешната част – не.

Вариант три: Възглавницата има и външна част за подмяна и интензивно пране, и вътрешна част, която може да се третира в перална машина, ако е необходимо. Обикновено производителят дава инструкции за третиране на калъфката и третирането на ядрото/пълнежа поотделно.

В общия случай прането на ядрото/пълнежа изисква употребата на мек перилен препарат, за предпочитане течен, тъй като прахът за пране може да остане неразтворен в обема на ядрото/пълнежа. Препоръчва се да се избере цикъл с двойно изплакване, за да се подсигури пълното отмиване на перилния препарат.

Ако се използва сушилня, препоръчва се използването на въздушна струя или ниска температура, тъй като високата температура може да създаде условия за степване на пълнежа и деформации на ядрото.

Кога да подменим детската възглавница?

Ако детската възглавница за сън не е придружена от гаранционна карта за поне 3 години, много е вероятно да се наложи подмяна на възглавницата преди детето да има нужда от по-голяма.

Ще разберете, че е време детската възглавница за сън с пълнеж да бъде подменена, , ако пълнежът се е слепнал или се налага често да се  допълва, за да се поддържа подходящата височина.

При възглавниците с формовани ядра тестът  след сгъване през средата и рязко отпускане формата да се възвърне бързо и напълно. Ако това не се случи, значи е време за подмяна.

Ако детската възглавница има някои от изброените дефекти, време е тя да бъде подменена с нова. Ако това не се направи навреме, влошените качества на детската възглавница за сън може да доведат до нарушен сън, напрежение във врата и мускулна болка през деня.

 

 Related Products