(function(i,n,t,e,r,a,c){i['InteractPromotionObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=n.createElement(t), c=n.getElementsByTagName(t)[0];a.async=1;a.src=e;c.parentNode.insertBefore(a,c) })(window,document,'script','https://i.tryinteract.com/promotions/init.js','i_promo'); i_promo('init', 'mW1GcirRP');

Сънуват ли бебетата? Част I.

Сънуват ли бебетата? Част I.

Сънуват ли бебетата?

Част I

Сънищата са една изключително интересна тема, която е толкова реална, колкото и мистична и много аспекти на сънуването все още не са намерили своите научни обосновки и логични обяснения.

Може би затова тази тема е обект на множество изследвания в областта на науките като психология, философия, митология, мистика, психоанализа и медицина. Още от древността хората са се опитвали да разберат защо сънуваме, доколко сънищата са свързани с нашата реална действителност, какво означават те и как можем да си ги обясним.

Една от тези загадки е въпросът дали бебетата сънуват и дали това може да бъде доказано.

Преди да ви разкажем какво мисли науката по този въпрос, ще ви разкажем малко по-подробно за това как и защо сънуваме.

Какво представлява сънят?

Според доктор Майкъл Бриъс, един от водещите световни специалисти по изследването на съня и автор на блога Insomnia Blog, "Сънят е набор от образи, усещания, събития и чувства, които изпитваме докато спим". Понякога сънищата разказват някаква история, а друг път са по-импресионистични и ни карат да изпитваме определени чувства или да преживяваме различни усещания, да виждаме цветове, да чуваме музика, да усещаме вкусове.

Обикновено човек сънува два часа докато спи и за една нощ мозъкът строи от 3 до 6 сънища. Тяхната продължителност е различна, но повечето траят от 5 до 20 минути. По-голямата част от тези загадъчни преживявания не могат да се запомнят или се забравят много скоро след като се събудим. Науката е единодушна, че с напредването на възрастта по-често и по-бързо забравяме сънищата, като това не важи за периода на старостта. Хората в напреднала възраст сънуват по-интензивно, често в черно-бели цветове и помнят сънищата си по-дълго.

Според най-новите изследвания, съществуват 4 фази на съня (като фаза 3 и 4 са обединени в една), в които се случват различни неща с нашето тяло и съзнание. В следващата инфографика можете да прочетете по-подробно за тях.

Фазите преминават през няколко цикъла. Тези цикли донякъде си приличат, но не съвсем. Както можете да видите в хипнограмата, например, продължителността на REM фазата, работилницата за нашите сънища, е различна в различните цикли.

И така, дотук ви запознахме с това какво представляват сънищата и през какви фази преминават те. Преди да продължим нататък и стигнем до бебетата и тяхното сънуване, нека за малко се спрем на въпроса защо хората сънуват.

Има различни теории и досега учените не са единодушни в отговора си. Въпреки това, с напредването на науката и технологиите, те успяват да се консолидират около един списък с причини, които искаме да ви споделим. По време на сън мозъкът ни се опитва да направи някои забележителни неща като например:

· Да обработи информацията от деня и да прехвърли някои неща в дълготрайната памет;

· Да създаде симулатор за обработване на това, което сме научили или изпитали през деня, докато сме били будни;

· Да разреши сложни или трудни психологически конфликти, които в будно състояние биха били почти невъзможни за разрешаване и по този начин да ни предостави психологически и емоционален баланс;

· Да ни подготви за справяне с трудности, които бихме срещнали в реалния живот;

· Да смеси минало, настояще и бъдеще в един уникален инкубатор, в който спящото его може да обработи миналото и настоящето и да надникне в бъдещето.

Продължаваме нататък за да стигнем до отговора на въпроса сънуват ли бебетата и как това може да бъде доказано в Част II.
Related Products