(function(i,n,t,e,r,a,c){i['InteractPromotionObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=n.createElement(t), c=n.getElementsByTagName(t)[0];a.async=1;a.src=e;c.parentNode.insertBefore(a,c) })(window,document,'script','https://i.tryinteract.com/promotions/init.js','i_promo'); i_promo('init', 'mW1GcirRP');

Сънуват ли бебетата? Част II.

Сънуват ли бебетата? Част II.

Сънуват ли бебетата?

Част II

Вече ви разказахме доста неща в Част I на нашето пътешествие в света на сънищата, които водят към намирането на отговора дали бебетата сънуват или не. Може би вие вече сте намерили някакъв отговор за себе си, докато сте чели нашата статия. Ние, обаче, искаме да се спрем на още един детайл, който ще ни помогне да си обясним загадката за бебешкото сънуване и това е как се изучават сънищата.

Най-общо казано има два метода: чрез машини и чрез описания от този, който сънува.

Чрез различно медицинско оборудване като електро-енцефалограф (EEG) и функционален ядрено-магнитен резонанс (fMRI), учените изследват активността на мозъка и тялото докато спим. Използват се различни скенери, сензори и записващи устройства и тази част от изследванията е универсална, валидна за хора от различни възрасти, националности и социален или етнически произход. Чрез този метод например са направени хипнограми на съня и графика на мозъчните вълни.

Вторият метод, методът на описанието, се използва за изучаване на съдържанието и емоционалните усещания по време на сън. Той е по-субективен и резултатите му зависят от това кой е сънуващият.

Д-р Майкъл Бриъс описва основните похвати: системно описание на сънищата и записването им в дневник. Разказите за съня се правят в лаборатория в контролирана среда. Под лекарско наблюдение, спящият се събужда на определени интервали за да предостави информация за съня. Описания на сънища са били създадени и в домашна обстановка за да се разберат по-добре разликите при сънуване в различна среда. Това изследване е помогнало да се проучат теми, истории и усещания по време на сън при различни възрасти, полове и култури.

Именно това изследване е помогнало на науката да проучи по-задълбочено процеса на сънуване от ранна детска възраст до пубертета.

Поради факта, че по-голямата част от изучаването на съня изисква писмена и устна комуникация с този, който сънува, учените не са на единодушно дали бебетата сънуват или не.

Науката знае със сигурност, че бебетата имат много по-дълга фаза REM, около 50%, за разлика от възрастните, които са в REM фаза само 20% от времето на спане. Въпреки че сънищата се случват по време на REM фазата, учените смятат, че при бебетата тази фаза се използва за изграждане на мозъчните връзки и пътеки, които ще подобрят познавателните способности на детето и в следствие ще се развият различни способности, включително и способността да се сънува. Учените смятат, че децата започват да сънуват на около 3 годишна възраст, като сънищата им са значително опростени, статични и не толкова емоционални.

Някои учени не са съгласни с тази теория. Те твърдят, че бебетата също сънуват, но не са в състояние да ни разкажат за това, защото нито могат да говорят, нито да пишат, а основният метод да се проучи съня е именно чрез комуникация с този, който сънува.

Следващият път когато вашето бебе или малко дете се събуди през нощта, наистина може да за това че е сънувало кошмар, но може да му е топло, студено, светло, въздухът е стаята да му е влажен или сух… или просто да няма удобна възглавница.

CUCLO™ – възглавници за деца и сънища.Related Products