(function(i,n,t,e,r,a,c){i['InteractPromotionObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=n.createElement(t), c=n.getElementsByTagName(t)[0];a.async=1;a.src=e;c.parentNode.insertBefore(a,c) })(window,document,'script','https://i.tryinteract.com/promotions/init.js','i_promo'); i_promo('init', 'mW1GcirRP');

Възглавница в детската градина

Възглавница в детската градина

Възглавница в детската градина

Вече няма пречки пред ползването на ортопедична възглавница в детските градини

В официален отговор на запитване от родители, директорът на регионалната здравна инспекция в София д-р Данчо Пенчев потвърждава, че липсата на възглавници в детските заведения нарушава изградените навици на децата и допълнително затруднява адаптацията им в градините. С това писмо се премахват всички пречки пред използването на детски възглавници в детските заведения.

Проблемът с липсата на възглавници датира отдавна. Детските заведения в столична община не са единствените, в които възглавници за следобедния сън на децата не са осигурени, на места и не се допускат дори когато са закупени от родители.

„…Обичайният начин за следобеден и нощен сън за децата предвижда употребата на възрастово съобразена възглавница. Такива има в дома на всяко дете и липсата в детското заведение нарушава изградения в дома стереотип и допълнително утежнява адаптацията на децата към детското заведение. На основание горното следва възглавница да не се ползва само в случай, когато родител на дете изрично заяви такова желание.“ посочва в отговора си д-р Данчо Пенчев, директор на Столична регионална здравна инспекция.

Във форуми и фейсбук групи майки от години се питат защо се отказва на децата им да спят на възглавници – така како спят в собствените си легла. Много майки остава учудени на лаконичния отказ от страна на директори и персонал с аргумент „ …от ХЕИ не разрешават“. Трудно е да се проследи поводът за такъв отказ, вероятно свързан с нежеланието на персонала да изпълнява предвидените със старите здравни наредби дейности по хигиенизиране на постелъчното бельо – ежеседмично тупане, ежемесечно излагане на слънчева светлина на дюшеците и възглавниците, които в миналото са били пълнени с раздробена вата.

Няма актуална наредба, която да изисква такива действия от страна на персонала. Съвременните материали за направа на възглавници не изискват подобно хигиенизиране. Материал с естествени противоалергични свойства е пенолатексът – технологично преобразуван материал с ботаничен произход – от соковете на каучуковото дърво. Пенолатексът, за разлика от полиуретановите продукти като дунапрен и модерните напоследък разновидности на полиуретанови пени, няма емисии и на вредни летливи органични съединения, което го прави отличен избор за детска възглавница за сън.

Детските ортопеди отдавна информират родителите за необходимостта от възглавница за сън, съобразена с ергономичните особености на децата след прохождането, в предучилищна и училищна възраст. След навършване на една година, масово децата спят нощния и следобедния си сън в къщи с възглавница, която изгражда навика за правилно спане по гръб.

Възрастово съобразени възглавници се продават у нас. Възглавници от пенолатекс за възрастови групи 1-4 г. 4-7 г. и 7-10 г. под марката CUCLO може да се намерят в магазинната мрежа в цялата страна.

От новата учебна година, директорите на детски заведения, които ръководят, контролират и отговарят за цялостната дейност на детското заведение ще трябва да намерят начин да осигурят или допуснат внесени от родителите противоалергични възглавници за следобедния сън на децата.

Може да се свържете с представители на CUCLO, ако имате нужда от подкрепа при разговорите с директорите на детски заведения или ако желаете да ползвате писмото-отговор от директора на Столична регионална здравна инспекция, д-р Данчо Пенчев – office@cuclo.com