(function(i,n,t,e,r,a,c){i['InteractPromotionObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=n.createElement(t), c=n.getElementsByTagName(t)[0];a.async=1;a.src=e;c.parentNode.insertBefore(a,c) })(window,document,'script','https://i.tryinteract.com/promotions/init.js','i_promo'); i_promo('init', 'mW1GcirRP');

СЪН И БОДЪРСТВАНЕ

СЪН И БОДЪРСТВАНЕ

СЪН И БОДЪРСТВАНЕ

Денят на бебето се разделя от периоди на сън, средно шест или седем на денонощие при новороденото и периоди на бодърстване.

Поради малкото стомахче и почти постоянната нужда от храна, бебето обикновено се събужда на всеки два до четири часа.

Може да отмине една година - за някои бебета дори и повече, преди бебето да може да спи продължително през нощта.

На възраст от около шест седмици 24-часововият вътрешен часовник на бебето е установен и могат се очакват по-дълги периоди на сън през нощта.

Количество сън

Новороденото прекарва средно 16 часа в сън в денонощието, количеството може да варира между 12 и 20 часа.

За сравнение, възрастен човек има нужда от половината от това време за сън.


 Цикълът сън-бодърстване

Новороденото има цикъл на съня около 50 минути, изтъкан от тих и активен сън. Активният сън е стадият на цикъла, през който се счита, че се изграждат невронни структури.

example

АКТИВЕН СЪН – REM

Тази фаза на съня включва висока мозъчна активност, която се свързва с образуването на нервна тъкан.

Новородените прекарват 50% от съня си във фаза REM, два пъти повече от продължителността на REM фазата при възрастните.

По време на активен сън очите на бебето се мърдат бързо, то изглежда неспокойно и лесно може да се събуди.

ТИХ СЪН – NON REM

Тихият сън има два основни етапа: лек и дълбок.

Бебетата преминават от лек към дълбок сън и обратно, преди да изпаднат в REM фаза на съня.

ЛЕК СЪН

Мозъчната активност се забавя докато бебето заспива. Крайниците му може да потрепват и то да реагира на светлина и шум.

ДЪЛБОК

Мозъчната активност е най-ниска през тази фаза. Бебето е спокойно, неподвижно и е най-трудно да бъде събудено.

СЪБУЖДАНЕ

Докато дълбокият сън преминава обратно в лек, бебето най-лесно може да се събуди и да прекрати цикъла на съня.

Мелатонин

Този хормон, секретиран от епифизата, регулира другите хормони и помага за изграждане на ритъма сън-бодърстване.

Високите нива на мелатонин се свързват със завишена потребност от сън. По време на бременността мелатонинът преминава през плацентата, а след раждането бебето получава допълнителен мелатонин чрез кърмата. Счита се, че високите нива на мелатонин се отразяват положително върху съня на бебето.

Периоди на сън

Бебетата се нуждаят от много сън през своята първата година. Но колко точно? Ето осреднените стойности за количеството сън, от което имат нужда бебетата според тяхната възраст:

 

0-1 месец

Новородените спят между 17 и 19 часа в денонощието, като тук влизат периодите на сън между всяко хранене и бодърстване. Периодите на дневен сън за новороденото докъм първия месец са обикновено 5 или 6 на брой.

 

 

1-2 месеца

Към началото на втория месец времето за бодърстване започва да се обособява като отделна дейност, а до края на втория месец вече е напълно отделена. Продължителността на един период дневен сън при двумесечното бебе е между 1 час и 1 час и половина, като понякога бебето спи по-дълго, друг път – по-кратко време. Общият брой на периодите на дневен сън са от 4 до 6 на брой.

 

 

2-3 месеца

На два до три месеца продължителността на дневния сън при бебетата започва да варира леко. Повечето периоди на дневен сън траят между 1 час и половина и 2 часа. Общата продължителност на периодите на дневен сън са от четири до пет на брой. Бебето има нужда от 14 до 17 часа сън в денонощието.

 

 

3-4 месеца

До четвъртия месец средностатистическото бебе спи по 13-17 часа на денонощие, като периодите на дневен сън могат да са 3 до 4, някои от които могат да са доста по-кратки от другите с продължителност по час и половина до два часа.

 

 

4-6 месеца

При голяма част от бебетата на около 4-месечна възраст се наблюдава явление, което се описва като „регрес в съня” и се характеризира с чести пробуждания. Регресът настъпва поради промени, свързани с нервната система на детето. В този период цикъла на съня се изменя и започва вече все повече да наподобява този при възрастните и като при нас да се влияе от смяната на деня с нощта. Общата необходимост от сън за денонощието в тази възраст е между 13 и 16 часа. Бебетата имат нужда от 3-4 периода на дневен сън.

 

 

6-9 месеца

Някъде между шестия и деветия месец родителите откриват, че нуждите на бебето от дневен сън намаляват за сметка на времето на бодърстване. Общата нужда от сън е 13-15 часа. Бебето спи два пъти през деня, за по 1 час и половина – 2 часа и евентуално има и една кратка дрямка. Когато отпадне и леката дрямка, времето за бодърстване и останалите периоди за дневен сън се удължават.

 

 

9-12 месеца

Идеалното количество сън на тази възраст  все още е около 12-15 часа на денонощие.

Два са дневните периоди на сън, включени в общите часове сън.

 

Важността на съня

  • По-голямата част от развитието на мозъка на бебето се случва по време на сън: това е времето, когато се образуват връзките между лявото и дясното полукълбо.
  • Мозъчните синапси се формират по време на сън: повече от 1 000 000 милиона невронни връзки се формират в секунда през първите 3 години.
  • Формират се и се съхраняват спомени: мозъкът на бебето съхранява наученото през деня по време на сън.
  • Липсата на сън може да доведе до проблеми в развитието на детето: когнитивни проблеми, забавяне на развитието понякога могат да бъдат свързани с недоспиване в ранна детска възраст.

 

Проучвания показват, че недостатъчния сън през първите три години от живота на детето се свързват с хиперактивност и импулсивност, със занижени когнитивни способности и лошо представяне при провеждане тестове за нервно-психическо развитие на 6 годишна възраст.

Правени са и проучвания за краткосрочните ефекти на недостатъчния сън.

Сънят е важен за мозъчното развитие и ученето през ранното детство. Стремете се да осигурите спокоен сън за своето малко дете и за себе си. Същевременно бъдете толерантни към временните проблеми със съня, които могат да се появят при детето ви. Опознайте индивидуалните нужди на детето и се опитайте да ги зачитате, когато определяте режима му.

  • Децата, които спят по-малко от 10 часа през нощта преди 3-годишна възраст, са по-склонни да имат проблеми с езика и четенето в училищна възраст.
  •  Децата с нередовно лягане до тригодишна възраст имат по-големи затруднения в четенето, математиката и пространственото ориентиране, в сравнение с деца с по-постоянни часове на лягане.

Освен въздействието на съня върху развиващия се мозък на бебето, сънят влияе и върху настроението, храненето, поведението и т.н.

С бебе, което получава достатъчно сън, като цяло се общува по-приятно. То се храни по-добре, по-лесно се успокоява, по-отзивчиво е.

Добре наспалото се бебе е едно щастливо бебе!Related Products