(function(i,n,t,e,r,a,c){i['InteractPromotionObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=n.createElement(t), c=n.getElementsByTagName(t)[0];a.async=1;a.src=e;c.parentNode.insertBefore(a,c) })(window,document,'script','https://i.tryinteract.com/promotions/init.js','i_promo'); i_promo('init', 'mW1GcirRP');

Проблеми със съня при децата

Проблеми със съня при децата

 

Проблеми със съня при децата

Sleep Problems in Children

 

Често пъти промени, които може да ни се сторят незначителни, са много важни за детето и така събития като появата на нов член на семейството, растеж на зъби, заболяване, различно място, нов възпитател, сменен график или състояния като алергия, настинка и ушна инфекция могат да окажат своето влияние върху съня.

В допълнение към тези често срещани причини, около 50 процента от децата страдат от нарушения на съня в даден момент. Нарушенията на съня са сложно преплетени с психическото и физическото здраве, като проблеми в едното може да изостря проблеми в другото в цикъл, който трудно се прекъсва.

Някои от най-често срещаните нарушения на съня при децата са нощните терори и кошмарите, говоренето насън и сомнамбулизмът, хъркането и сънната апнея, и синдромът на неспокойните крака.

Нощен терор и кошмари

Night Terrors

 

Кошмарите могат да бъдат плашещи особено за по-малките деца, които по-трудно различават кое е реално и кое не. Децата често се събуждат от тревожни сънища, които обикновено се случват по време на REM сън. Ако това се случи, предложете им успокоение и внимателно ги поставете отново да спят.

Нощният терор е парасомния, която се появява рано през нощта по време на сън без REM при около една трета от децата. По време на нощния терор детето може да крещи и да буйства, но обикновено не се събужда и не си спомня инцидента на сутринта. Най-доброто, което можете да направите по време на нощен терор, е да се уверите, че детето е в безопасност и да се стараете да го задържите в леглото, ако е възможно.

Не се притеснявайте, ако детето ви преживява от време на време нощен терор, но ако тези епизоди станат чести или ако причиняват сънливост на детето през деня, си струва да ги споменете на вашия педиатър.

Говорене насън и сомнамбулизъм

Sleep Talking

 

Говоренето насън е относително често срещано при децата. То се появява по-често по време на лек сън, така че правилната хигиена на съня може да помогне за намаляване на епизодите. Макар и само по себе си да е безвредно, говоренето насън може да смути околните. Понякога говоренето насън е свързано с други нарушения на съня като кошмари или сомнамбулизъм.

Изследванията показват, че едно от три деца ходи насън преди 13-годишна възраст, като повечето епизоди на сомнамбулизъм се случват в пред-тийнейджърските години. Както при говорещите насън, децата сомнамбули не са наясно със заобикалящата ги среда и обикновено не си спомнят за своята активност на сутринта. В допълнение към сънливостта през деня, сомнамбулизмът може да има сериозни последствия в зависимост от действията на детето. Ако детето ви ходи насън, е добра идея да обезопасите стаята му и да проследите движението му. Събуждането на детето около половин час преди редовния му епизод на сомнамбулизъм обикновено дава добър резултат.

Хъркане и сънна апнея

Sleep Apnea

 

Точно както при възрастните, нормално е децата да хъркат от време на време. Хъркането при деца може да бъде причинено от подути сливици, алергии, затлъстяване, пасивно пушене или други фактори. Ако обаче забележите, че детето ви хърка прекомерно или дочувате дълги паузи в дишането, последвано от рязко вдишване, детето може да има сънна апнея.

Децата със сънна апнея страдат от нарушено дишане, което ги кара да се събуждат няколко пъти през нощта. Първата улика, че нещо не е наред, може да бъде, когато забележите, че детето ви показва характерните признаци на лишение от сън, като сънливост през деня, затруднена концентрация и хиперактивност. Честото хъркане и сънната апнея могат да имат вредни последици за здравето на вашето дете и да причинят смущения на съня и на други членове на семейството. Говорете с вашия педиатър за начини за намаляване на симптомите.

Синдром на неспокойните крака

Restless Legs Syndrome

 

Характерният с неудържимо желание за движение на краката синдром на неспокойните крака може да бъде трудно да се идентифицира при децата. Често родителите мислят, че детето просто е неспокойно или страда от болки на растежа. Лечението на нощния синдром на неспокойните крака при деца включва подходяща хигиена на съня и физически упражнения преди лягане, които целят разтягане на мускулите на кратката.

Healthy Sleep

 

Ако смятате, че детето ви може да страда от някое от тези нарушения на съня, записвайте симптомите в дневник на съня и говорете с вашия педиатър. Създаването на добри хигиенни навици на съня и премахването на всички пречки пред добрия сън може да допринесе съществено за здравето и благосъстоянието на детето ви.