(function(i,n,t,e,r,a,c){i['InteractPromotionObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=n.createElement(t), c=n.getElementsByTagName(t)[0];a.async=1;a.src=e;c.parentNode.insertBefore(a,c) })(window,document,'script','https://i.tryinteract.com/promotions/init.js','i_promo'); i_promo('init', 'mW1GcirRP');

6 грешки при избора на детска възглавница за сън. Как да ги избегнем?

6 грешки при избора на детска възглавница за сън. Как да ги избегнем?

6 грешки при избора на детска възглавница за сън. Как да ги избегнем?

Независимо дали вашето малко дете скоро се е преместило в своето ново легло или продължава да спи в бебешкото си креватче, естествено е като родители да се чудите кога за първи път да предложите възглавница за сън.

Трябва да знаете, че слагането на възглавница в креватчето, преди бебето да е развило способността да се преобръща лесно самостоятелно, може да  затрудни дишането, в случай, че бебето се озове под по-плътна или потъне по-мека възглавница.

За малки деца, които се развиват нормално, възглавница за сън обикновено се въвежда в периода на прохождане. Тогава постепенно се образуват нормалните извивки на гръбначния стълб, гръдният кош нараства и обиколката му надвишава тази на главичката. Като резултат досегашната поза на сън, без допълнителна опора, която да попълни разстоянието от ухото до върха на рамото, става неудобна.

Ако смятате, че е време да предоставите възглавница на детето, ето шест често срещани грешки, които допускат младите родители, заедно с препоръки и съвети как да ги избегнете.

 

Грешка № 1: Използване на възглавница за възрастни

 

Поради специфичната ергономия на малкото дете, родителите трябва да предвидят детска възглавница, която да приляга правилно на главата и врата на детето. Възглавница за малко дете, която не е прекалено дебела и пухкава, ще намали риска от затрудняване на дишането, а калъфка, която приляга плътно и е без ципове, копчета или широки отвори, ще осигури допълнителна безопасност.

Добрият избор: специализирана детска възглавница, с добре прилягаща калъфка.

 

Грешка № 2: Използване на възглавница, която допринася за развитие на алергии

 

Материалът на самата възглавница, както и съставът на плата на калъфката, са от огромно значение, когато говорим за защита от риск от развитие на алергии.

Когато избирате възглавница за малко дете, проучете от какво е направено ядрото или пълнежът на възглавницата, както и се информирайте за състава на плата на калъфката.

Например естествените пера рядко се препоръчват от алерголозите, тъй като могат да предизвикат реакция при много деца, а калъфките от полиестер или микрофибър не отвеждат добре телесната влага и създават условия за развитие на акари.

По-добрият избор: естествено противоалергична, специализирана детска възглавница, с добре прилягаща калъфка от 100% памук.

 

Грешка № 3: Използване на детска възглавница, която е твърде мека

Вие най-вероятно имате специфични изисквания към възглавницата си, но за първа възглавница за детето правилата са общо-приложими - избират се възглавници с добър баланс твърдост/мекота по цялата ширина. Сами ще се убедите, че възглавниците с пълнеж не могат да отговорят на това изискване.

Лесно може да прецените баланса мекота/твърдост на една възглавница с цялостно ядро като поставите ръка върху нея - възглавницата трябва да бъде достатъчно твърда и след като освободите ръката си, тя да върне формата си сравнително бързо.

Подходящият избор: естествено противоалергична, специализирана детска възглавница, с добър баланс твърдост/мекота и с добре прилягаща калъфка от 100% памук.

 

Грешка № 4: Поставяне на възглавница в детската кошара

Ако детето ви вече е проходило, но все още спи нощния си сън в кошара или легло с високи прегради, не настоявайте да слагате възглавница. Дори детето вече да е извън възрастта, в която затрудняването на дишането представлява реален риск, предметите в детската кошара, като плюшени играчки, одеяла и възглавници, които детето не ползва, могат да нарушат съня.

Децата понякога изхвърлят одеяла и възглавници от кошарата си, като настояват родителите им да ги върнат обратно. Това може да влоши  качеството на ритуала за заспиване, да фрагментира съня на детето, а и да лиши вас от спокойствие.

По-добре първо изберете новото детско легло и тогава предложете възглавница за сън.

Сигурният избор: естествено противоалергична, специализирана детска възглавница, с добър баланс твърдост/мекота, с добре прилягаща калъфка от 100% памук, в детското легло.

 

Грешка №5: Даване на възглавница твърде рано

Преместването на детето в по-голямо легло става на различна възраст на децата и по разнообразни съображения на родителите, а самото преместване не означава непременно добавяне на възглавница.

Ако премествате детето в по-голямо легло преди да е проходило, не бързайте с въвеждането на възглавница. То е свикнало да спи на твърда и равна повърхност и това все още е най-сигурната среда за сън за него.

По-сигурният избор: естествено противоалергична, специализирана детска възглавница с добър баланс твърдост/мекота, с добре прилягаща калъфка от 100% памук, предложена навреме в детското легло.

 

Грешка № 6: Използване на възглавница с опасен пълнеж или ядро от вреден материал

Когато търсите най-добрата възглавница за малко дете, определено изберете тази, която не е пълна с малки, твърди зърна или семена, като елда или просо. Такива възглавници обикновено са насочени към екологично настроени възрастни и въпреки възможността да се коригира плътността на пълнежа, не са подходящи за малко дете.

Избягвайте и синтетичните полиуретанови пълнежи и ядра, тъй като полиуретанът изпуска опасни летливи органични съединения, които не искате да са в близост до децата ви.

Когато водещ при вашия избор е екологичният елемент - изберете възглавница с ядро от натурална каучукова пяна, която е с ботаничен произход.

Най-сигурният избор: естествено противоалергична, специализирана детска възглавница, с цялостно ядро от екологичен материал, с добър баланс твърдост/мекота, с добре прилягаща калъфка от 100% памук, предложена навреме в детското легло.

В заключение

Без значение на колко години е детето, имайте предвид, че много деца не приемат възглавницата за сън веднага.

Не се изненадвайте, ако в началото детето ви не използва възглавницата или ако я изхвърля от леглото си. Детето ще започне да спи с възглавница, когато е готово. Вашата роля като родител, е достатъчно отговорна -  да изберете ергономична, противоалергична, ортопедична, безопасна, комфортна и свободна от вредни химикали екологична възглавница за сън.

 cuclo.bg

 Related Products